Jak zrušit objednávku na AliExpress

Zrušení objednávky na AliExpress je proces, který může být zapotřebí z různých důvodů, i když byl nákup původně pečlivě zvážen a promyšlen. Objednávku může zrušit pouze kupující nebo správa platformy, například pokud mají pochybnosti o oprávněnosti a zákonnosti akcí jedné ze stran transakce. V tomto článku vám řekneme, jak zrušit objednávku na AliExpress v roce 2024.

Подробная инструкция как отменить заказ на АлиЭкспресс

Důvody pro zrušení objednávky na AliExpress

  1. Kupující si rozmyslel objednávat zboží vůbec nebo u tohoto konkrétního prodejce;
  2. Balík nepřichází dlouhou dobu nebo v zásadě není sledován, a ochranná lhůta kupujícího se blíží ke konci;
  3. Zboží neodpovídá popisu na stránce produktu nebo byla poslána úplně jiná věc. To může být spojeno s absencí důležitých vlastností nebo neúplnou výbavou zboží;
  4. Při objednávce kupujícím došlo k chybě v adrese nebo výbavě zboží;
  5. Nákup může být zrušen náhodně.

Nejprve zkontrolujte stav vaší objednávky na AliExpress. Pokud ještě nebyla zpracována, můžete ji bez problémů zrušit. Pokud se však stav již změnil na “Čeká na odeslání”, “Odesláno”, “Na cestě”, “V doručení” nebo “Doručeno”, pak zrušit objednávku nebude tak jednoduché.

Zrušení nezaplacené objednávky

Pokud jste klikli na tlačítko “Place order”, a poté zavřeli okno, aniž byste dokončili platbu, objeví se aktivní objednávka v pododdíle “Unpaid” sekce “Orders”.

Pro její zrušení přejděte na stránku objednávky přes “Order details”.

Klikněte na “Cancel order”. Vyberte důvod zrušení ze seznamu a váš nákup bude okamžitě zrušen.

Zrušení objednávky po zaplacení

Stejným algoritmem se zrušují i zaplacené, ale ještě neodeslané objednávky. AliExpress uvádí, že peníze za zrušený nákup budou vráceny během 3-20 dní, ale v této fázi mohou být vráceny i během několika minut. Jako způsob vrácení si můžete také vybrat okamžité získání bonusů na účet AliExpress.

Zrušení objednávky po odeslání

Pokud je vaše objednávka na cestě, musíte se spojit s prodejcem a sdělit mu, že chcete zrušit nákup. Pro to přejděte na stránku vaší objednávky a klikněte na tlačítko “Napsat prodejci”. A odešlete zprávu, že chcete zrušit odeslání balíku. Obvykle prodejce odpoví během 24-48 hodin.

Samozřejmě bude jednodušší dosáhnout zrušení, pokud nakupujete u adekvátních prodejců. Najít takové pomůže AliHlelper díky funkci “Hodnocení prodejce“. To je zdarma rozšíření pro váš prohlížeč.

Jakmile prodejce obdrží vaši zprávu, že chcete zrušit nákup, může vám nabídnout několik možností: zrušit objednávku a získat plnou vrácení peněz, zrušit nákup a získat částečnou refundaci nebo pokračovat v plnění objednávky. Pokud prodejce souhlasí s zrušením zaplacené objednávky a vrátí vám peníze, musí podat žádost o zrušení. V tom případě obdržíte na e-mail oznámení o úspěšném zrušení. A o vrácení peněz na vaši kreditní kartu nebo jiný způsob platby, který jste použili při nákupu. Pokud obdržíte oznámení, že odeslaná objednávka byla zrušena a peníze vráceny na vaši kartu, sledujte proces vrácení peněz.

Jak zrušit objednávku v mobilní aplikaci

Stejně jako na webu, zrušit objednávku přes aplikaci na telefonu bez otevření sporu je možné pouze v případě, že zboží nebylo odesláno.

Pro to přejděte do sekce “Account”, a poté do “Orders” a vyberte potřebnou. Na otevřené stránce klikněte na tlačítko “Cancel order”.

Objednávka zrušena. Kdy se vrátí peníze?

Obvykle proces může trvat od 3 do 20 dní, v závislosti na vaší bance a způsobu platby.

Často kladené otázky

Proč na AliExpress není tlačítko “Zrušit objednávku”?

Zrušit objednávku stisknutím příslušného tlačítka je možné pouze v případě, že balíček ještě nebyl odeslán. Poté tlačítko zmizí a zrušit nákup lze pouze kontaktováním prodejce nebo otevřením sporu.

Co dělat, pokud prodejce odmítá vrátit peníze?

Pokud prodejce neodpovídá na vaše zprávy nebo odmítá zrušit objednávku. Můžete se obrátit na zákaznický servis AliExpress. Pro to přejděte na stránku vaší objednávky a klikněte na “Otevřít spor” a postupujte podle pokynů. V tomto případě může být vyžadován důkaz, že prodejce nesplňuje své závazky. Je důležité si pamatovat, že zrušení po odeslání může mít za následek pokutové sankce ze strany AliExpress.

Omylem jsem zrušil objednávku. Co mám dělat?

Objednávku lze omylem zrušit pouze v případě, že ještě nebyla odeslána. Všechny zrušené objednávky se nacházejí ve stejnojmenné sekci, v podsekci “Archiv”. Stačí si znovu objednat potřebné věci.

Musím vrátit objednávku na AliExpress, pokud byla zrušena, ale přesto dorazila?

Pokud vám byly v důsledku vyřešení sporu na AliExpress vráceny peníze za zboží. Ale přesto vám bylo zboží doručeno, nejste povinni jej vrátit prodejci nebo jej znovu platit. Bez ohledu na požadavky prodejce.

Jak je vidět z výše uvedených kroků, zrušení objednávky na AliExpress není technicky složitý proces. Pokud jednáte rychle a správně. Ale může vyžadovat trpělivost a komunikaci s obchodem nebo zástupci AliExpress. Je důležité sledovat stav zásilky a včas komunikovat s prodejcem, aby se předešlo nedorozuměním. A ujistěte se, že dostanete své peníze zpět. Nyní víte, jak funguje zrušení objednávky na AliExpress a za jak dlouho vám budou peníze vráceny.

Maria Kolman
Internetový marketér a autor s 10 lety zkušeností. Pravidelný zákazník AliExpress od roku 2015, uskutečnil jsem více než 350 objednávek a vyhrál 23 sporů s prodejci. Studuji nuance nákupů a prodejů na čínském tržišti, sdílím získané informace a aktuální zprávy. Pomáhám kupujícím na AliExpress najít výhodné nabídky a vyhrávat spory. Odpovídám na otázky v komentářích.

Štítky:

Rubriky: AliHelper Průvodce - blog o nákupu na AliExpress, O nakupování na AliExpress
Zkopírováno!